Výskyt infekčního onemocnění v MŠ

  • 0 komentářů

Upozorňujeme rodiče, že se v mateřské škole vyskytl

černý kašel

Buďte pozorní ke svým dětem

Základní informace

Pertuse je respirační infekční onemocnění bakteriálního původu, jehož inkubační doba je nejčastěji 7–10 dní, s maximem až 21 dní. Přenos původce nákazy se uskutečňuje převážně vzdušnou cestou prostřednictvím kapének, které se tvoří při kašlání, kýchání, smrkání nebo mluvení. Důležitý je proto včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky tak, aby se předcházelo dalšímu šíření nákazy v kolektivu. Onemocnět mohou i osoby očkované, popř. které onemocnění již v minulosti prodělaly. Diagnózu pertuse je třeba zvážit zejména při klinickém obrazu typických opakovaných záchvatů kašle. U očkovaných osob mohou být příznaky onemocnění mírnější, charakterizované pouze dlouhotrvajícím kašlem bez typických záchvatů.

Příznaky

Příznaky se obvykle objevují 7 až 10 dní po nakažení, ale mohou se vyskytnout dokonce až po 21 dnech.

  • Nejprve jsou příznaky podobné běžnému nachlazení (kýchání, rýma, mírná horečka a slabý kašel).
  • Během dvou týdnů kašel nabývá na závažnosti a vyznačuje se záchvaty intenzivního kašle, po nichž následuje typické „zakokrhání“ nebo sípavý vdech. Tyto záchvaty často končí vykašláním hustého průhledného hlenu, po čemž často následuje zvracení. K záchvatům kašle nejprve dochází v noci a posléze se častěji objevují v průběhu dne. Mohou se opakovat po dobu jednoho až dvou měsíců.
  • U malých dětí se typický sípavý vdech nemusí dostavit a po záchvatech kašle mohou následovat krátké zástavy dechu. Po této fázi se záchvaty kašle začnou objevovat méně často a s nižší závažností a dítě se postupně uzdraví (což může trvat až tři měsíce).

Dospívající, dospělí nebo částečně imunizované děti mají obvykle mírnější nebo poněkud odlišné příznaky. U těchto skupin a u velmi malých dětí se černý kašel hůře diagnostikuje.

 

Žádáme Vás, aby jste v případě příznaků onemocnění černého kašle tj. rýma, slzení, suchý dráždivý kašel, zvýšená teplota, event. známky nachlazení navštívili Vašeho praktického lékaře k posouzení zdravotního stavu.

Sdílejte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *