Září u Motýlků

  • 0 komentářů

V září jsme ve třídě Motýlků zaměřili pozornost na rozvoj cností přátelství a pracovitosti. Na začátku měsíce jsme se věnovali tématu „Tak mě tady máte“, jehož cílem bylo usnadnit adaptaci novým dětem, které se prostřednictvím různých her a kolektivních činností seznamovaly s prostředím mateřské školy, svou značkou a novými kamarády. Pracovali jsme na tom, aby se děti cítily ve třídě dobře a bezpečně.

V následujícím týdnu jsme pokračovali v posilování vztahů mezi dětmi prostřednictvím tématu „Aby nám tu bylo fajn“. Děti se seznamovaly s pravidly 5 P, která vycházejí z metody Dobrého začátku. Tato pravidla jsme doprovodili říkankami, které si děti občas prozpěvují. Ve třídě nás navštívila otravná vrána a želvička Emilka, která dětem vysvětlila želví strategii, zaměřenou na zvládání emocí. Děti měly také možnost shlédnout divadelní představení Není drak jako drak  a starší děti si zacvičily v tělocvičně, kde jsme rozvíjeli jejich fyzické schopnosti.

Třetí týden proběhl ve znamení dožínek. Děti se seznámily s tradicí dožínek, zpívaly dožínkové písně, pekly chlebové placky, tloukly mouku a vyráběly věnec z podzimních plodů. Prostřednictvím těchto aktivit jsme se dotkli ctnosti pracovitosti. Děti si také zahrály na farmáře, což jim pomohlo rozvíjet spolupráci a týmového ducha.

Měsíc jsme zakončili pohádkovým pečením, kdy jsme se dva dny věnovali pohádce „O pejskovi a kočičce, jak pekli dort“. Děti během těchto dní pracovaly s některými metodami dramatické výchovy, seznamovaly se s rolovými hrami a rozvíjely svou představivost a vyjadřovací schopnosti. Tato aktivita jim přinesla zábavu i poučení a pomohla jim lépe chápat dějové linky a rozvíjet sociální dovednosti. V pohádkovém pečení budeme pokračovat i v měsíci říjnu.

Celkově bylo září úspěšné. Děti se dobře adaptovaly na prostředí mateřské školy, začaly navazovat přátelství a postupně si zvykaly na nová pravidla. V říjnu budeme pokračovat v rozvíjení těchto cností a zaměříme se na další tematické okruhy, které přispějí k jejich osobnímu růstu a rozvoji.

Sdílejte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *