-
18 března 2015
-
0 komentářů
Tradičním pečivem velikonočních svátků jsou Jidáše, které hospodyně pekly na Zelený čtvrtek a Velký pátek. Mají tvar pletenců a spirál, které symbolizují provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Ráno jsem s dětmi zadělala kynuté těsto, které děti často chodily okukovat, zda už kyne. Po osmé hodině nadešla ta dlouho očekávaná chvíle a děti mohly podle předloh začít tvořit. Jako poslední svým holubičkám, ptáčkům, slepičkám a kohoutkům zapíchly hřebíček jako očko. K sáčku s hřebíčkem si přivoněly a nejodvážnější si vzaly hřebíček i do pusinky. Podívejte se, jak jim tvoření jidášů šlo. Než se do jidášů dáte potřete si je máslem. Můžete zkusit upéct i doma:
Polohrubá mouka 1kg,
droždí 30g,
mléko vlažné 250ml i více,
máslo 120g,
cukr krupice 100g,
žloutky 2,
sůl.
Vejce 1ks na potření,
máslo na vymazání plechu(pečící papír),
tekutý med.
Sdílejte