Report za měsíc ZÁŘÍ- Sebedůvěra

  • 0 komentářů

A je to tady, začal nám nový školní rok a s ním shrnutí prvního měsíce ve školce. Do naší školky přišlo spoustu nových kamarádů. Někteří jsou ještě malincí, jiní už jsou předškoláci. První školní den a mnoho těch dalších byl pro nové děti, ale i pro ty staré po prázdninách, náročný. Bylo mnoho tesklivých tvářiček a na nich plno slziček. Jedna věta za druhou: ,,Kde je máma a táta?“, ,,Kdy už přijde maminka? “, ,,Mě se stýská“… Postupně děti začaly zjišťovat, že paní učitelka umí utěšit a obejmout, když je to potřeba a není žádná ostuda si pro obětí přijít, ani když jsi chlapák jako buk. Obejmout totiž občas potřebuje každý. Také jsme zde našli oporu ve svých kamarádech a nakonec i v naší krásné malé školce. Našli jsme oporu v každodenních rituálech, jako třeba vítací písnička u Motýlků, nebo vítací básnička u Ptáčků. Také v každodenním řádu, který pomáhá dětem se orientovat v čase. Kdy si hrajeme, kdy si povídáme v kroužku, kdy děláme věci do školy, kdy hrajeme společné hry, kdy jíme a kdy spíme. Nakonec skoro každý, kdo na začátku přicházel s pláčem, ke konci měsíce chodil do školky s úsměvem. A o tom byla SEBEDŮVĚRA, o které jsme se celý měsíc učili s dětmi.

Měli jsme také moc krásnou akci, bramborový den. Každý si do školky přinesl brambory a kostým. Dělali jsme nejrůznější soutěže jako hod bramborou na cíl, skoky v bramborovém pytli, bramborovou diskotéku atd. Venku jsme pak s dětmi dělali tradiční pochoutku, pečené brambory na ohni. V mžiku byly všechny pryč. Paní učitelky je nestačily vyndávat z ohně. Byl to velice povedený den.

Také jsme si vyráběli vlastní trička. Každý měl za úkol si přinést černé tričko. Kdyby se někteří divili, že ho děti nedostaly domů, mají ho ve školce proto, aby ho mohli nosit na školkové akce a měly stejnokroj. Určitě ho povezeme i na školku v přírodě, na soutěže s hasiči a další akce, kde bude více školek a bude potřeba se vzájemně odlišit a pyšnit se svou školkou.

Za celý měsíc jsme probírali, kdo jsem já a kdo jsi ty. Poznávali jsme jeden druhého. Naučili jsme se důležitá pravidla a vyrobili jsme si koláč pravidel, který nám bude pomáhat nezapomenout je po celý rok. Naučili jsme se co kam patří, uklízet si po sobě hračky, oblečení  a lůžkoviny. A v neposlední řadě jsme se učili samostatnosti, zvládat věci sám a dokázat požádat o pomoc s kouzelným slůvkem prosím a děkuji.

Z každodenních aktivit jsme s paní učitelkami dávaly na facebook fotky. A to nejen z akcí, ale i z výuky a zahrady či hřiště. Pokud nás na facebooku ještě nesledujete, je ten správný čas, aby vám nic neuniklo. https://www.facebook.com/profile.php?id=100063493722602

A teď, když už jsme se naučili důvěřovat paní učitelkám, kamarádům a své školce, je čas na další měsíc a novou ctnost – Sebekázeň. Ale o té si povíme příště.

Sdílejte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *