O spolehlivosti

  • 0 komentářů

Kdo je pro nás spolehlivý, na co, nebo na koho se v životě můžeme spolehnout ? O tom jsme se učili s dětmi v listopadu. Nakonec jsme přišli na to, že jedna z nejspolehlivějších věcí na zemi je příroda. Naučili jsme se, že se nám střídají roční období a hodně jsme se zaměřili na to stávající, na podzim. Venku sice dokonce padal sníh a některé to trochu zmátlo, ale to byl jen Martin, který ho sebou přinesl.

Také jsme se zkoušeli spolehnout na naše vlastní tělo, dokáže nás poslouchat? Udělá to, co po něm chceme? Zkoušeli jsme nejrůznější cviky, třeba i dětskou jógu a dětem jsme postavili na zdolání mnoho překážek. Když už jsme se bavili o těle, probrali jsme ho i uvnitř. Už víme, že máme orgány, kosti, nervovou soustavu a svaly a další. Spoleh tedy není jen na přírodu, ale i na nás samotné a bylo potřeba si říct, jak tělo funguje. Celé jsme to zakončili dnem, kdy jsme si povídali o zubech. Děti se zábavnou formou učily, jak se o ně starat a také důsledky špatné hygieny.

Teď to důležité. Můžeme se spolehnout i na ostatní lidi ? Toť otázka. Děti zkoumaly opravdovost svého přátelství, když byly v nouzi a potřebovaly pomoc věrného kamaráda. Hry jsme společně hráli tak, aby děti spolupracovaly, zkoušely se mezi sebou dohodnout a vymýšlet, jak hru dohrát. Děti také ví, že spoleh je na paní učitelky ve školce, které vždy pomůžou nebo utěší, když je to třeba. Nejdůležitější ze všeho je ale hlavně rodina. Nosný sloup celého domečku spolehlivosti v našem životě. Povídali jsme si o rodičích a dalších členech rodiny.

V listopadu nás přijelo navštívit prvně také divadlo Krabice s pohádkou o ježkovi. Přijel za námi Lukáš z DDM, který přivezl bluebooty na rozvoj digitální gramotnosti. Děti si je sami programovaly a dokonce nám je na čas nechal ve školce. Ke konci měsíce jsme si udělali společné fotky. Jistě se na ně všichni těšíte, zatím nejsou, ale kdo si počká, ten se dočká. Také jsme o Dušičkách navštívili střekovský kostel na na Novosedlickém náměstí.

Dozvěděli jsme se spoustu věcí o tom, co znamená spolehlivost a i když to slovo možná děti nedokážou zcela pochopit a vysvětlit jej vlastními slovy, rozhodně si jí v každodenních aktivitách prožily a o tom ctnosti jsou. Nemusíme znát jejich názvy, ale měli bychom si je skrze prožitek přivlastnit za vlastní.

Sdílejte

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *